top of page

Krönika: Att lära känna sig självAtt lära känna sig själv 


Det finns många människor som definierar sig själva genom sina relationer med andra eller de saker de alltid har gjort, utan att överväga möjligheten till något annorlunda.

Utan en tydlig uppfattning om de saker som betyder något för dig eller den person du hoppas att bli, kommer du dock att fortsätta leva för andra människor istället för dig själv.


Tanken på att jag aldrig kommer att lära känna mig själv skrämmer mig.

För det är ett av mina största mål med livet. 

Men att konstant försvinna in i strömmen och sjunka in i bekvämligheten att gömma sig i andras liv utan att leva sitt egna skrämmer mig ännu mer.

Känslan att jag endast lever för andra och inte för mig själv är något som dyker upp alldeles för ofta för mig. Helt ärligt så är det väldigt lätt att hamna där. 

När man går i grundskolan så är man omringad av en massa olika individer med olika mål och passioner. 

Det låter fint tills man inser att man inte passar in med någon. Hur social man än är och hur man än försöker att lära känna folk så hittar man ingen. Man är ensam och det finns ingen som kan se dig som den du är på riktigt. 

Efter ett tag så börjar man att ge upp att försöka vara med dem andra och man börjar att bli suddet i klassen. 

Man hamnar i kanten av andras ögonvrå, den som inte har ett liv utanför skolan. 

Man blir ett gående vakuum. 

Det var så jag kände mig i alla fall. 

Jag var som en zombie som vaknade, gick till skolan och sen kom hem och efter det somnade. Sedan efter det så började det om igen på samma vis. 

Jag hade aldrig riktigt djupa samtal med folk eftersom det inte fanns någon jag klickade med. Det fanns ingen som riktigt frågade och ingen jag själv kunde fråga. 

Klassrummet var ett hav med folk som aldrig pratade när läraren ställde frågor. 

Nu i efterhand så förstår jag att dom i min klass antagligen var lika osäkra som jag. 

Klassen var ett hav av osäkra förvirrade elever. Som alltid dömde varandra och aldrig lät någon annan blomstra ut på grund av deras egna osäkerheter.  

Vi alla är flockdjur och beroende av varandras närvaro, vi är rädda att hamna utanför flocken. För då är man sårbar. 

Men hur kan man stå starkt utanför gruppen? Hur kan man vara sig själv inom gruppen? 

Hur kan man lära känna sig själv? 

Börja med att visualisera vad ditt ideala jag är. 

Det är något som krävs av dig att lista ut men samtidigt så krävs det också av folket som står dig nära att låta dig få vara den du är. 

Några tips som jag själv använder mig av, samt har fått fram som resultat när jag har sökt om hur man kan börja att lära känna sig själv bättre, är att först försöka att börja med att visualisera vad ens ideal jag är. Du behöver inte börja med en komplett bild, trots allt så handlar vägen om att hitta dig själv att hitta den hela bilden. Man kan börja med att ställa sig frågor såsom Vad vill jag ha av livet? Var ser jag mig själv om 5 eller 10 år? Vad ångrar jag? Vad gör mig stolt över mig själv? Dessa frågor kan ge dig en startplats. Och om det händer att du flyger av banan och fastnar, så tipsar jag dig att tänka tillbaka på en tid då du kände dig nöjd och glad, fundera över vad som bidrog.

Identifiera vad du värdesätter hos dig själv. Dina personliga värderingar, eller de specifika egenskaper du ser som viktigast och meningsfulla. Det kan berätta mycket om din natur. Dessa värderingar kan hjälpa dig att kunna måla fram en bild över hur du vill leva ditt liv, samt det beteendet du förväntar dig av andra. Exempel på värden kan vara ärlighet, mod och medkänsla. Om du aldrig riktigt har tagit dig tid att utforska vilka principer just du har och som känns som mest värdefulla för dig, så kan det här vara  till stor nytta till din resa över att lära känna dig själv bättre.

Börja att utforska dina intressen eller försök att hitta nya intressen. Passioner hjälper till att ge livet mening och gör det rikt och meningsfullt. Kanske kan du inte nämna många passioner. Det är helt ok! Om du inte har gjort mycket för dig själv så kan det vara svårt att komma på något du kan njuta av. 

Din vana att följa efter andras passioner och inte finna dina egna är kanske en anledning till varför du har hamnat i tomrummet där du inte riktigt vet vad du ska välja för passion, du har hamnat kvar med räkningarna efter att ha gått efter andras viljor och passioner som inte har uppfyllt dina behov samt önskningar. Ett bra sätt att börja ta reda på detta är att göra något nytt. Du kommer inte veta vad du tycker om du aldrig prövar runt, eller hur? Tänk på att intressen inte alltid behöver vara komplexa eller relateras till professionella intressen. Även intressen som film och musik kan erbjuda insikt. Tänk på vad du ägnar din lediga tid åt till vardags. Vad kan göra dig road och ge dig glädje i ditt liv? Att ta din tid åt att fundera över vad du tycker om och ser fram emot mest kan hjälpa dig att upptäcka sätt att berika ditt liv.

Utforska dina färdigheter och lär dig att uppskatta dem. De flesta människor har någon slags speciell förmåga som till exempel matlagning eller något slags hantverk. Som en del i din resa att hitta dig själv, så kan du ta lite tid åt att överväga dina förmågor och hur du kan använda dem. Om dina färdigheter är något du kan föreställa dig att utveckla, varför inte prova att sätta dem i praktik? 

Genom att du använder dina färdigheter så finslipar du dem samtidigt, vilket kan öka ditt  självförtroende. Större självförtroende kan i sin tur uppmuntra dig att fortsätta utforska dessa talanger samt dig själv, tillsammans med andra som du kanske inte har lagt märke till tidigare. På det sättet så kan du få in andra på din resa. 

Var inte rädd att gå till en psykolog! Processen med självupptäckt kan kännas och vara överväldigande. Så när det känns hopplöst och du inte vet var du ska börja så kan terapi ge ett säkert utrymme för att få en skön vägledning. Du behöver inte uppleva psykiska symtom för att dra nytta av professionellt stöd. Terapeuter kan hjälpa människor att sortera igenom en rad frågor, inklusive målförtydligande, karriärförändringar och identitetsfrågor. Att prata med en psykolog är något som jag rekommenderar stort och som har hjälpt mig starkt. 

Processen för självupptäckt ser olika ut för alla, men det är inte något som händer över en natt så ta den tid du behöver och var inte orolig över hur lång tid det kan ta. 

Du har lite av en rivstart eftersom du redan vet åtminstone lite om dig själv. Men det tar ändå tid och tålamod, precis som det tar tid att lära känna någon annan.

Du är ansvarig för resan, men var inte rädd för att slingra dig av huvudvägen. Ju mer mark du täcker genom självutforskning, desto mer kommer du att upptäcka dig själv! 

En bok som jag själv tycker väldigt mycket om som heter The perks of being a wallflower handlar till stor del om hur huvudkaraktären blomstrar ut från att endas befinna sig i bakgrunden, till att få vänner då han får upptäcka livets olika hörn i det sociala livet. Ett ganska känt citat från boken är “We accept the love we think we deserve.” Jag tycker att detta citat handlar mycket om att lära känna sig själv. Att lära känna sig själv är när man kan skapa sin egen kontrollpanel där man kan ta ansvar för sitt eget agerande. Vad känner du att du förtjänar och har det något att göra med hur du känner dig själv? 


Text: Angelina

Kommentare


bottom of page