top of page

3 fantastiska boktips!

Här kommer några fantastiska böcker som alla handlar om hur vi människor fungerar. Hur våra beteenden uttrycks i olika situationer. Hur våra känslor kan styra valen vi gör och vart vi hamnar på grund av dem. Hoppas att någon av dem väcker ditt intresse!En man som heter Ove: 

En man som heter Ove handlar om ensamhet, vänskap och att vara behövd. Ove är radhusets vresige ordningsman. När höggravida Parvaneh med sin familj flyttar in mittemot och råkar backa in i Oves brevlåda, så blir det inledning till en berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. En man som heter Ove är en svart komedi som tar upp teman och livsfrågor såsom liv och död, ensamhet och gemenskap, vänskap och fiender, kärlek och fördomar, samt glädje och sorg. Varför denna bok är starkt rekommenderad är på grund av att den har blivit en stor klassiker inom svensk litteratur. Historien om Ove väcker mycket känslor och är generellt en otroligt fin historia. 

Scott pilgrim’s precious little life:

Scott pilgrim’s Precious little life är en tecknad serie komedi som utspelar sig i Kanada. Scott,  23 år gammal, är med i ett sorligt melankoliskt rockband vid namn Sex Bob-Omb. Scott är en självlärd person och ser sig själv oftast som  hjälte, men om du frågar dem runt omkring  honom, så skulle de endast himla med ögonen. Scott dejtar en gymnasietjej men blir snabbt besatt av tjejen som börjar att dyka upp i hans drömmar. Vem är denna tjej? Och hur långt kommer Scott att gå för att kunna bli ihop med den amerikanska tjejen på rullskridskor från hans drömmar? Bokens kärlekshistoria är en gripande utforskning av självkärlek och hur den är avgörande för att hitta och upprätthålla en bra relation. I slutändan påminner bokserien oss om att kärleken inte alltid är komplicerad, men de utmaningar vi står inför tillåter oss att växa, lära oss och hitta äkta tillit och tillfredsställelse. Bokens historia och karaktärer känns samtidigt väldigt äkta på grund av att det inte finns någon ond eller god person i boken. Alla har gjort något dumt. Men det är det som gör oss till människor och det är därför jag rekommenderar denna serie.
Brorsan är kung:

Jenny Jägerfeld som har skrivit den populära boken Comedy queen har också skrivit denna pärla till bok. Brorsan är kung är en barnbok men enligt mig kan det bli läst av folk i alla åldrar. Boken handlar om Måns, en 11-årig skater intresserad kille som är som vilken kille som helst, förutom att han är född med snippa. Vi får följa med när Måns åker till Malmö över sommarlovet där han träffar en ny vän. I Malmö  kan Måns få vara sig själv för där är det ingen som känner honom och vet om att det står flicka i hans pass. Bokens centrala teman handlar om kön, könsidentitet, att få va sig själv och vänskap. Jag rekommenderar starkt denna bok för det här var min första inblick i  könsidentitet och hur det kan vara att lida av könsdysfori. Jag läste  boken när jag själv var yngre och den har gett mig en större bild av hur det aldrig egentligen ska spela någon roll vad andra tycker om vem du är, så länge att du är du. Dessutom är Jenny Jägerfeld en fantastisk författare som har skrivit flera helt otroligt bra böcker, jag skulle tipsa om att även kika på Comedy Queen och här ligger jag och blöder. 


(OBS! Om du blir intresserad av historierna från boktipsen, men inte känner för att läsa, så finns de här böckerna även som filmer!) Fler fantastiska boktips hittar du i skoltidningen Frysen!Text: Angelina

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page